Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά (για 2 τσουρέκια)
750 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
50 γραμμάρια μαγιά νωπή (σε θερμοκρασία δωματίου)
170 ml γάλα ή νερό χλιαρό
90 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
8 γραμμάρια μαχλέπι
8 γραμμάρια κακουλέ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι 
½ σφηνάκι λικέρ μαστίχα
3 αυγά
1 κρόκος αυγού για άλειμμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
Φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα

Εκτέλεση
   Σ' ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη σε 100 ml γάλα. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, το λικέρ, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και τα ζεσταίνουμε (δεν τα βράζουμε). Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αυγά, τη διαλυμμένη μαγιά, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ και τα χτυπάμε με σύρμα.
   Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή ρίχνουμε το αλεύρι και το μείγμα που ετοιμάσαμε προηγουμένως. Χρησιμοποιούμε γάντζο για το ζύμωμα. Αρχίζουμε με χαμηλή ταχύτητα για 3'. Έπειτα, την αυξάνουμε και αφήνουμε να ζυμωθεί για 12' περίπου, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου. Την αφαιρούμε από τον κάδο, τη βάζουμε σε 2 μεγάλα αλευρωμένα μπολ και τη σταυρώνουμε μ' ένα μαχαίρι. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό και υγρό περιβάλλον να φουσκώσει για 2 ½ - 3 ώρες περίπου.
    Αφού περάσει το διάστημα αυτό, χωρίζουμε την κάθε ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Την πλάθουμε και την ανοίγουμε σε λωρίδες.  Για τη διαδικασία πλεξίματος, δείτε στο παρακάτω βίντεο  από το κανάλι μας.

 

   Σε ταψί απλώνουμε λαδόκολλα, τοποθετούμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν για 1 ώρα περίπου. Σ' ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουτ. σούπας γάλα και τα αλείφουμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25'-30' στους 170ο C. Αφότου κρυώσουν, τοποθετούμε στο κέντρο 1 πασχαλινό αυγό.

Καλή Ανάσταση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...