Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Χοιρινό κρέας

   Το φρέσκο και καλής ποιότητας χοιρινό κρέας έχει γυαλιστερό ροζ χρώμα και λεπτή υφή. Το λίπος του είναι άσπρο και πυκνό. Αν το δέρμα του έχει λεκέδες ή το κρέας είναι πολύ υγρό και γλοιώδες, η ποιότητά του δεν είναι καλή. Επιπλέον, αν το κρέας μυρίζει, δεν είναι φρέσκο. Το 60% από τα μέρη ενός γουρουνιού πωλούνται σαν φρέσκο κρέας, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να γίνει λουκάνικα. Τα καλύτερα κομμάτια είναι αυτά που δεν έχουν πολύ λίπος (μπούτι, νεφραμιά, σβέρκος).

-   Κεφάλι: Νοστιμότατος μεζές, ψητό ή στη γάστρα.
-   Σβέρκος (ελιά): Κομμένος σε φέτες προσφέρεται σαν κοτολέτα (παϊδάκι). Χωρίς κόκαλο μάς δίνει εξαιρετικές τρυφερές μπριζόλες, ενώ κομμένος σε μικρά κομμάτια μπορεί να γίνει βραστό, τηγανιά και ψητό κατσαρόλας.
-   Λαιμός (τράχηλος): Διαθέτει λίπος, που είναι πολύ νόστιμο και θεωρείται το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού. Είναι κατάλληλος για κοκκινιστό, βραστό, τηγανητό και στο φούρνο.
-   Μπριζόλες: Χωρίζονται σε σπαλομπριζόλες και μπριζόλες από κόντρα. Είναι κατάλληλες για τηγάνι και φούρνο (ρολό ιδίως).
-   Σπάλα (ωμοπλάτη / χεράκι / πικ νικ): Χωρίζεται σε στήθος και ψευτοφιλέτο. Ιδανική για φούρνο, κατσαρόλα και ρολό.
-   Στήθος (στηθοπλευρά): Εξαιρετικό για BBQ και ψητό φούρνου.
Φιλέτο (ψαρονέφρι) & νεφραιμιά: Το φιλέτο είναι από τα πιο εκλεκτά κομμάτια του χοιρινού και μπορεί να μαγειρευτεί στο τηγάνι με κρέμα γάλακτος και στην κατσαρόλα με σάλτσα. Η νεφραιμιά είναι πολύ τρυφερό κρέας και είναι μοναδική για ρολό φούρνου.
-   Κοιλιά (πανσέτα): Αρκετά παχύ κομμάτι, μπορεί να πωληθεί και παστό. Μαγειρεύεται ως βραστό, ραγού ή στη σχάρα.
-   Μπούτι (μηρός / χαμ): Σκληρό κομμάτι που χωρίζεται σε τρανς (σνίτσελ: τηγάνι, γκριλ και πανέ), νουά (φέτες για σνίτσελ), κιλότο και στρογγυλό (σνίτσελ, φούρνο και κοκκινιστό).
-   Κότσι (κνήμη): Ιδιαίτερα μαλακό σαν κομμάτι και μαγειρεύεται στην κατσαρόλα και στο φούρνο.

Τρόποι μαγειρέματος του κρέατος
   - Το ωμό χοιρινό κρέας έχει πολλά παράσιτα, που "σκοτώνονται" με το πολύ καλό ψήσιμο.
   - Τα μικρά λεπτά κομμάτια ψήνονται για 30' για κάθε 1/2 κιλό κρέας και 20' επιπλέον και τα πιο μεγάλα κομμάτια χρειάζονται 1 1/2 ώρα περίπου σε σιγανή φωτιά.

Πηγές: www.syntagesmamas.gr , www.mageirikesdiadromes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...