Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Λαχανοντολμάδες

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο (2 ½ κιλά περίπου)
1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος & χοιρινός)
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
6 φλιτζ. τσαγιού βρασμένο νερό (ενδεικτικά, ανάλογα με την κατσαρόλα)
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Κόκκινο πιπέρι
Μαϊντανός
Άνηθος

Για σάλτσα
2 κρόκοι αυγών
4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό
Χυμός από 1 ½ λεμόνι
Αλάτι

Εκτέλεση
   Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και το κοτσάνι. Σε βρασμένο αλατισμένο νερό ζεματίζουμε το λάχανο. Κατά το ζεματισμό το γυρίζουμε 2-3 φορές κι απ' τις δυο πλευρές του. Αφού ζεματιστεί, το βάζουμε σε επίπεδη επιφάνεια και αφαιρούμε όλα τα φύλλα του. Τα χοντρά φύλλα τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας και τα υπόλοιπα τα τυλίγουμε ντολμάδες, αφού βάλουμε πρώτα τη γέμιση.

Για γέμιση
   Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 2' κι έπειτα ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κόκκινο πιπέρι, τον πελτέ και τον κιμά. Αφού σοταριστούν, ρίχνουμε το ρύζι, το μαϊντανό και τον άνηθο. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τα φύλλα. Βάζουμε τους τυλιγμένους ντολμάδες στη σειρά ομοιόμορφα και "κολλητά" μεταξύ τους (πάνω από τα χοντρά φύλλα που είναι στον πάτο) και καπακώνουμε μ' ένα πιάτο. Τέλος, ρίχνουμε βρασμένο και ελαφρώς αλατισμένο νερό από πάνω. Βράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.

Για σάλτσα
   Αφού γίνουν οι ντολμάδες, αφαιρούμε όλο το ζωμό τους και το ρίχνουμε σ' ένα κατσαρολάκι, κρατώντας 1 κουτάλα για το αυγολέμονο. Σ' ένα μπολ χτυπάμε με πιρούνι ή αναδευτήρι το κορν φλάουρ στο κρύο νερό κι όταν διαλυθεί, το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και τη 1 κουτάλα που κρατήσαμε προηγουμένως, ρίχνοντάς τη σιγά-σιγά κι αφού ομογενοποιηθούν, το ρίχνουμε κι αυτό στο κατσαρολάκι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...